Tattoo-Museum-voor-web

Duurzaam en energiezuinig museum

Posted on February 3, 2012 · Posted in Nieuws

Onlangs opende het Tattoo Museum haar deuren. Het museum is gevestigd in drie prachtige monumentale panden aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. TreFoil heeft eraan meegewerkt om deze klassieke panden om te toveren tot een museum met een duurzaam en zuinig energiehuishouden. Het museum beschikt nu over een energiezuinig ventilatiesysteem, een laagtemperatuur verwarmingssysteem en een warmteterugwininstallatie.

Het museum beschikt nu over een energiezuinig ventilatiesysteem, een laagtemperatuur verwarmingssysteem en een warmteterugwininstallatie. Ook ligt er een groen dak in de planning. Met de duurzame klimaatinstallatie wordt naar verwachting maar liefst 30 tot 40 procent energie bespaard ten opzichte van een gebruikelijke situatie.

Energiebesparingen geven direct een voordeel aan de huurder, terwijl de benodigde investeringen vaak voor rekening van de eigenaar komen en daar niet direct iets voor terug ziet. Deze, op het eerste gezicht oneerlijke, situatie kan een belemmering vormen voor investeringen in een duurzamer energiehuishouding. Met een helder overzicht van de benodigde investeringen en de verdeling van de voordelen die op korte en lange termijn voor betrokken patijen behaald kunnen worden, kan een eventuele impasse doorbroken worden.

De ontwikkeling van het Tattoo museum is hier een goed praktijkvoorbeeld van. Vooraf en gedurende de verbouwing is goed overleg geweest tussen verhuurder en huurder en zijn afspraken gemaakt over wie welke investeringen doet, zodat beide partijen kunnen profiteren van de duurzame technieken.

Leon van Ooijen, namens de eigenaar van het pand Metroprop, over de totstandkoming: “De samenwerking is vooral te danken aan onze gedeelde visie voor de toekomst van het pand. Het was vooral belangrijk dat we beide een langetermijnrelatie met het pand willen aangaan, waardoor praten over duurzaamheid een stuk realistischer werd.”

Ook Jeanette Seret, de investeerder in het tattoomuseum, is zeer te spreken over het resultaat: “De eigenaar reageerde wonderbaarlijk op onze duurzame ideeën, er was direct sprake van een klik.”

Met behulp van TreFoil Energy zijn beide partijen rond de tafel gaan zitten om hun duurzame ideeën tot leven te brengen. “Door TreFoil in te schakelen zijn we gekomen waar we nu zijn, zij hebben alles uitgerekend en uitgezocht, zonder hen had ik nu nog steeds zitten googlen”, aldus Seret. “Het inschakelen van een derde partij is zeker een aanrader, omdat de meeste wel duurzame ideeën hebben maar deze niet kunnen uitvoeren vanwege gebrek aan kennis”, voegt van Ooijen hieraan toe.

“Wij hebben het Tattoo museum geholpen met de klimaatinstallatie, de rest van de invulling is voor de huurder zelf “, aldus Van Ooijen. En ook daar vind je de duurzaamheid overal terug in onder andere biologische handdoeken, wc-papier en fairtrade koffie.

Bron: Clubvan30.nl